Hírek

Safe4Cycle a romániai iskolákban is

A romániai projektpartner Marosszéki Közösségi Alapítvány megkezdte Velo Akadémia biciklis közlekedési oktatási pilot programját 3 líceumban Marosvásárhelyen, és 3 líceumban Szászrégenben a Safe4Cycle projekt keretében.

Marosvásárhelyen a Művészeti Líceum, a Ion Vlasiu Technológiai Líceum és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, ugyanakkor Szászrégenben a Ioan Bojor Technológiai Líceum, a Lucian Blaga Technológiai Líceum és a Petru Maior Technológiai Líceum kilencedikes diákjai vesznek részt a programban.

A pilot oktatási program keretében nem csak elméleti és gyakorlati oktastást tartanak a diákoknak, hanem 3 kérdőívvel is készülnek a diákok, a tanárok és a szülők számára, amellyel felmérik kerékpározási szokásaikat, és ismereteiket a KRESZ-t illetően.

Az oktatási program végére a diákok tudni fogják, miért hasznos a kerékpározás, milyen típusú biciklit válasszanak, milyen méretet, a rájuk vonatkozó közlekedési táblákat, a KRESZ szabályokat, a rendőri irányításokat, közlekedési lámpák jelzéseit, elsőbbségi szabályokat, jobbkéz szabályt, körforgalmat, a Top 10 kerékpáros balesettípust. A gyarkorlati órákon fejlesztik kerékpározási készségüket, kezdve az elindulástól, hátranézés, jelzés, egyenes vonal mentén való haladás, kanyarodás, szlalom, ügyességi feladatok, körforgalomban való viselkedés és más egyebek mellett az alló autó kikerülését is.

A romániai pilot program kiemelt fontosságú abból a szempontból, hogy az ausztriai (Easy Drivers Radfahrschule) és a magyar (BringaAkadémia) projektpartnerek középiskolás korosztály oktatásával eddig nem foglalkoztak, így a marosvásárhelyi és szászrégeni tapasztalatok később az említett két országban is hasznosíthatóak lesznek a későbbiek folyamán.