BringaAkadémia oktatók kézikönyve

A kiadvány a BringaAkadémia tantárgyat oktató, szakkört vezető pedagógusok, mentorok kézikönyve. A kézikönyvet mindenki megkapja, aki részt vesza BringaAkadémia akkreditált pedagógus-továbbképzésen, vagy oktatóképzésen. A könyvben minden olyan információ, ismeret megtalálható, ami a BringaAkadémia tantárgy vagy szakkör megszervezéséhez, oktatásához szükséges.

A könyv a bevezetőn túl hat fejezetben összefoglalt ismeretekkel segíti a kerékpáros foglalkozásokat szervező mentorok munkáját:

  • Alapvető információk az oktatóknak
  • A közlekedési szabályok
  • Felkészülés a bringázásra
  • Bringára fel!
  • A gyakorlati foglalkozások
  • Túrázás kerékpárral

A bevezető fejezet általános információkat tartalmaz a BringaAkadémia és a Safe4Cycle programról.

A 2. fejezet az oktatóknak/mentoroknak szóló legfontosabb információkat foglalja össze néhány oldalban, úgy mint az oktatáshoz szükséges eszközök, a megfelelő helyszín kiválasztása, kommunikációval kapcsolatos elvárások, stb.

A 3. fejezet kicsit hosszabb és izgalmasabb (de legalábbis több információt tartalmaz), mint az első kettő, így több képet mutatunk belőle. Ez a fejezet a kerékpárosokra vonatkozó alapvető szabályokon túl bemutatja a rájuk jellemző balesetveszélyes szituációkat, és azok lehetséges elkerülését is.

      

A 4. fejezet a bringázásra való felkészülésről szól: a megfelelő kerékpár kiválasztásában többek között mérettáblázatok bemutatásával segítünk, de terítékre kerül a fejvédő vásárlása és beállítása éppúgy, mint a különböző kerékpártípusok bemutatása.

   

Az 5. fejezetben megismerkedünk a kerékpár alkatrészeivel, a jellemző hibalehetőségekkel, és bemutatunk többféle kerékpár-ellenőrző listát (checklist) is.

   

A 6. fejezetben a gyakorlati oktatás során alkalmazott feladatok leírását találhatják meg a leendő oktatók; a leírásokat fényképek és grafikák teszik látványossá és érthetővé. Mindemellett persze elengedhetetlen a részvétel az oktatók felkészítő tréningjén, mert ha minden mást meg is lehet tanulni tankönyvből, a gyakorlati oktatás feladatainak elsajátítását biztosan nem.

A 7. fejezetben a kerékpáros túraszervezés, illetve -vezetés alapjait mutatjuk be - ha már egyszer felkészültünk a bringázásra, akkor használjuk is valamire a megszerzett tudást az iskolába/munkába járáson felül is!