Hírek

Rendőrök a BringaAkadémia tréningen

A Vuelta Sportiroda először szervezett BringaAkadémia képzést rendőröknek; az egynapos képzésen húsz, Pest megyéből érkezett rendőr vett részt. A tréning célja a rendőrök felkészítése volt arra, hogy kerékpáros közlekedési ismereteket adjanak át általános iskolás gyerekeknek.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) felkérésére szervezte meg a Vuelta Sportiroda az egynapos budapesti képzést 2017. március 7-én. A résztvevők olyan rendőrök voltak, akik rendszeresen tartanak közlekedésbiztonsági órákat általános iskolás korú gyerekeknek akár iskolarendőrként, akár a közlekedési osztályon dolgozva. A képzés célja olyan módszertani ismeretek bemutatása volt, amelyek segítségével játékos, interaktív foglalkozásokat tarthatnak a gyerekeknek, a korosztálynak megfelelő tudást, ismereteket átadva.

A tréning elsősorban a kerékpáros közlekedési ismeretekre fókuszált a BringaAkadémia módszertana alapján, de a meghívott előadók kitértek egyéb fontos ismeretekre is. Siska Tamás szakpszichológus „Közlekedés gyerekszemmel” című előadásában arra világított rá, hogy a gyermekek másképp látják a közlekedést, más szemmel néznek annak résztvevőire, nem feltétlenül azt látják például egy-egy közlekedési jelzőtáblában, mint a felnőttek. Pausz Ferenc a gyalogos közlekedés szabályait ismertette – hiszen az iskola rendőre nem csak kerékpáros közlekedési órákat tart a gyerekeknek, így nem árt összefoglalni ezeket az ismereteket is.

Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője a kerékpáros közlekedési ismeretekről tartott előadását a tanórákra bevihető játékok, rövid videók bemutatásával színesítette, bemutatva azt a módszertani eszköztárat, amivel interaktívvá, élvezetessé tehető a gyerekek számára egy közlekedésbiztonsági témájú foglalkozás is.

A résztvevők mindannyian megkapták a BringaAkadémia oktatók kézikönyvét is, amely összefoglalja mindazokat az ismereteket, amelyekről szó esett a képzésen. A budapesti eseményt mind az ORFK-OBB, mind a Vuelta Sportiroda egy hosszabb távú együttműködés kezdetének tekinti; a cél az, hogy minden megyében lehetősége legyen 15-20 rendőrnek részt venni hasonló képzésen, rendszeressé téve a hasonló programokat.