Oktatás

A Vuelta Sportiroda kerékpáros rendezvények szervezése mellett 2004-ben kezdett általános iskolás korú gyermekek közlekedésbiztonsági oktatásával foglalkozni. Az első években KRESZ-totóval és mobil ügyességi pályánkkal jártuk az iskolákat.

Korábban szerzett tapasztalatainknak köszönhetően 2008-ban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpáros ügyekért felelős miniszteri biztosának felkérésére létrehoztuk a BringaSuli programot, ami az első komplex iskolai kerékpáros közlekedésbiztonsági program Magyarországon.

Az elmúlt évek tapasztalatai és visszajelzései alapján, továbbá a Bejárható Magyarország kerettantervbe való beillesztés végett kidolgoztuk egy kerékpáros közlekedésbiztonsági és környezettudatosságra nevelő tantárgy kerettantervét, továbbá az ehhez illeszkedő akkreditált pedagógus-továbbképzési programot. Munkánk eredménye az általános iskolák 3-4. és 5-6. évfolyamán az intézmények által választható (az Európai Kerékpárosok Szövetsége, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet által ajánlott) BringaAkadémia tantárgy (és szakkör).

A tantárgy, illetve annak tananyaga a lehetőségek, adottságok figyelembe vételének és az iskola vezetése döntésének megfelelően bevezethető akár más tantárgyak (például technika, testnevelés) keretei között, akár az egész napos iskola koncepcióba illesztve önálló modulként, akár napközis vagy szakköri foglalkozás keretében.

Annak érdekében, hogy a gyerekek mindenhol ugyanazokkal az elméleti és gyakorlati ismeretekkel, tudásanyaggal találkozzanak, pedagógusok számára létrehoztunk egy 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést, míg azoknak, akik nem tanárok, de szeretnék a gyerekeket kerékpáros közlekedésre nevelni, a BringaAkadémia oktatóképzést ajánljuk.

Olyan felnőtteknek, akik nem (vagy kevésbé magabiztosan) tudnak bringázni, kőbányai BringaParkunkban tartunk oktatást.