Pedagógusképzés, oktatóképzés

A Vuelta Sportiroda két témakörben foglalkozik pedagógusképzések, oktatóképzések szervezésével: a BringaAkadémia képzésen elsősorban a tantárgyhoz, szakkörhöz kötődő elméleti és gyakorlati ismeretek átadása a cél, míg a kerékpáros vándortábor-vezető képzésen a kerékpáros túraszervezésen, túravezetésen van a fő hangsúly.

BringaAkadémia pedagógus-továbbképzés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkársága 957/64/2013 számon vette nyilvántartásba a Vuelta Kft. által kidolgozott „BringaAkadémia kerékpáros közlekedésbiztonsági program” című pedagógus-továbbképzési programot. A 30 órás (jelenléti típusú) képzés célja, hogy felkészült tanárok, tanítók adják át a tanítási időben a kerékpáros közlekedési ismereteket a gyerekeknek.

A háromnapos képzés során a résztvevő pedagógusok elismert szakemberektől szerezhetnek a mindennapos kerékpáros közlekedésben is hasznosítható elméleti és gyakorlati ismereteket, melyek elősegítik, hogy az iskolai BringaAkadémia oktatáson hétről-hétre új, értékes és érdekes programokkal kössék le a gyerekek figyelmét. A tantárgyhoz hasonlóan, arra építve négy blokkból épül fel a BringaAkadémia képzés:

  1. Kerékpáros KRESZ-alapismeretek
  2. Kerékpár-technikai alapismeretek
  3. Kerékpár-kezelési gyakorlat
  4. Túraszervezési, túravezetési alapismeretek

A képzést lezáró vizsgát sikeresen teljesítő pedagógusok tanúsítványt kapnak az akkreditált tobábbképzés elvégzéséről. A Pedakkred rendszerben található leírás a programról itt érhető el.

Gondoltunk azokra is, akik BringaAkadémia szakkört szeretnének szervezni általános iskolákban, számukra oktatóképzést szervezünk:

  • A BringaAkadémia szakkörre egy kétnapos tréning segítségével készítjük fel az érdeklődőket, akik nemcsak pedagógusok, hanem akár lelkes, elhivatott kerékpárosok, szülők is lehetnek.
  • A tréning során elsősorban a gyakorlati ismeretek átadására fókuszálunk, rövid KRESZ-oktatást követően szinte csak a kerékpárokon ülve gyakorolják a résztvevők az elsajátítandó és továbbadandó üzeneteket.

A képzésen részt vevők munkájukhoz segítségként térítésmentesen megkapják a BringaAkadémia oktatók kézikönyvét.

BringaAkadémia pedagógus-továbbképzés legalább 8 fő jelentkezése esetén indul, a helyszínt a megrendelő igényeihez igazítjuk. A részletekkel kapcsolatban kérjük, szíveskedjen Abelovszky Tamás BringaAkadémia programvezetőtől tájékoztatást kérni (info@bringaakademia.hu).

 

Kerékpáros vándortábor-vezető képzés

A Bringakultúra Egyesület a 2018-ban állami támogatással megszervezésre kerülő kerékpáros vándortábor programhoz illeszkedő pedagógus-továbbképzési programot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkársága 575/193/2017 számon vett nyilvántartásba. A 30 órás (jelenléti típusú) képzés célja, hogy a kerékpáros vándortáborokat szervezni kívánó pedagógusok a kellő ismeretek birtokában induljanak el túrázni a gyerekekkel.

A háromnapos képzés során a résztvevő pedagógusok elismert szakemberektől szerezhetnek a túraszervezéshez és -vezetéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, az alábbi témakörökben:

  • Kerékpáros KRESZ ismeretek
  • Kerékpáros túraszervezési, túravezetési ismeretek (elmélet és gyakorlat)
  • Elsősegélynyújtási alapismeretek
  • Kerékpáros képességfejlesztő gyakorlatok

A képzés feltételeit (részvétel az órák 90 százalékán, sikeres vizsga) teljesítő pedagógusok tanúsítványt kapnak az akkreditált tobábbképzés elvégzéséről. A képzésen részt vevők munkájukhoz segítségként térítésmentesen megkapják a BringaAkadémia oktatók kézikönyvét.

A kerékpáros vándortábor-vezető képzések 2018-ban a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ) együttműködésben kerülnek megszervezésre, várhatóan 2018 március-június között, országszerte négy helyszínen (Budapest, Szombathely, Békés, Nyíregyháza). A pedagógus-továbbképzés legalább 8 fő jelentkezése esetén indul, előjelentkezésre a MAKETUSZ honlapján van lehetőség. A képzés menetéről Abelovszky Tamás BringaAkadémia programvezetőtől lehet tájékoztatást kérni (info@bringaakademia.hu).