Safe4Cycle program

2015-ben a Vuelta Sportegyesület az Erasmus+ program támogatásával nemzetközi projektbe kezdett osztrák, romániai és holland partnerekkel együttműködve. 

A projektben résztvevő partnerek célja egy oktatási program összeállítása a hozzá kapcsolódó mentroképzési tananyaggal együtt, amely a jövőben az összes általános iskolában használható lesz. Az oktatási anyagok egyfelől lefordításra kerülnek német és román nyelvre (illetve az anyag elérhető less angolul is), másfelől természetesen hozzá lesznek igazítva az egyes országok közlekedési szabályaihoz a vonatkozó részek.

A partnerek közül kettőnek (Vuelta Sportegyesület, Easy Drivers RADFAHRSCHULE) évtizedes tapasztalata van a Kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatásban (lásd BringaAkadémia program), a romániai partner pedig 2015-ben kezdett bele egy hasonló programba Marosvásárhelyen. A holland partner tanácsadóként vesz részt a projektben. Az oktatási anyagot a partnerek közösen állítják össze, korábbi tapasztalataikra és a holland partner tanácsaira építve. Az iskolai oktatási program elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmaz

Az iskolai oktatási és a mentorképzési tananyag készítésével párhuzamosan egy online tanulóanyag is kidolgozásra kerül, amely hasznos eszköz lehet mind az iskolákban a tanárok számára, mind pedig azoknak a szülőknek, akik szeretnének gyermekeikkel foglalkozni, és azoknak az érdeklődőknek is, akiket az iskolákon keresztül nem lehet elérni.

A 30 hónapos projekt három fázisban fog megvalósulni:

1) Előkészítési fázis: az iskolai oktatási és a mentorképzési tananyag összeállítása a már meglévő anyagok és a holland partner tanácsainak felhasználásával.

2) Pilot projektek megvalósítása 3-3 iskolában Ausztriában, Magyarországon és Romániában: a kidolgozott program tesztelése, tapasztalatgyűjtés. A pilot oktatás keretében iskolánként 100-100 tanuló kerül bevonásra a programba.

3) Disszeminációs fázis: az oktatási program és az ingyenes online oktatási anyagok bemutatása, terjesztése szélesebb körben roadshow-eseményeken, illetve egyéb csatornákon.

A programmal szeretnénk felhívni a gyerekek, a szülők, az iskolaigazgatók és a tanárok figyelmét a közlekedésbiztonsági oktatás fontosságára. Hosszú távú hatásként abban bízunk, hogy még több ember fogja kerékpárját egészséges és fenntartható közlekedési eszközként használni.

Bővebb információ a projektról a Safe4Cycle honlapon található: www.safe4cycle.com/hu.